Szaszłyki z kurczaka
Wiele razy miałam zamiar zabrać się za robienie szaszłyków, ale nigdy nie było po drodze. W końcu postanowiłam je zrobić,po raz pierwszy raz i wyszły przepyszne :)
Piekłam je na patelni, ale można także na grillu.
Przepis:
Składniki:
- Połówka piersi z kurczaka.
- 1 papryka
- 1 i pół cebuli
- Kucharek
- Suszone warzywa
- Pieprz
- Papryka ostra
- Papryczka chilli
- Przyprawa do kurczaka
- Przyprawa do gyrosa
- Suszony czosnek
Przygotowanie:
- Pierś i paprykę kroję w nie wielką kostkę.
- Cebulę kroję przez środek na 4-6 części.
- Przekładam wszystko do miski, wsypuje przyprawy (ilość wedle uznania), mieszam i odkładam na chwilę.
- Składniki nabijam na pałeczki.
- Na patelnię wlewam niewielką ilość oleju (najlepiej oliwę z oliwek, albo olej kokosowy )
- Gdy olej jest rozgrzany wkładam szaszłyki na patelnie.
- Smażę na małym ogniu pod pokrywką, około 10 min na stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz