Gofry na słono
Witam!
Do zawsze było, jeżeli gofry to tylko na słodko. Wypróbowałam troszkę inna wersję - wyszły przepysznie. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
(4 sztuki)
- 100 gram mąki
- 10 gram masła
- 1 jajko
- 100 gram mleka
- 15 gram drożdży mokrych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka bazylii
- Pół papryczki chilli ( ewentualnie w proszku )
- 2 ogórki konserwowe
- Pół pomidora
- 50 g serka apetina o smaku pomidorów i bazylii
- 2 plastry sera żółtego
- 2 plastry szynki
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszam ze sobą w większym garnuszku i odstawiam.
- W innym garnuszku podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże, masło, zdejmuje z ognia i roztrzepuję jajko ( w tym samym garnuszku .
- Gdy mokre składniki będą chłodniejsze, przelewam je do suchych składników i mieszam do uzyskania gładkiej masy.
- Masę pozostawiam około 30 min do wyrośnięcia.
- Do ciasta wysypuje pozostałe " dodatki ".
- Całość wlewam do nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy.
Według mnie wytrawne gofry zdecydowanie są lepsze od słodkich :D
OdpowiedzUsuńPo zrobieniu ich, uważam tak samo :)
Usuń