Kurczak w soku pomarańczowym
Składniki:
(1 porcja)
- 150 gram piersi kurczaka
- 150 ml soku pomarańczowego Hortex
- 50 gram ryżu
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Przyprawa chilli (ewentualnie papryczka chilli)
- Olej do smażenia
Dodatkowo:
- Fasolka szparagowa
Przygotowanie:
- Ryż gotuję wedle instrukcji na opakowaniu
- Pierś kroję w kostkę, doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś otaczam w mące ziemniaczanej i smażę z posiekanym drobno czosnkiem (około 10 minut na średnim ogniu)
- Przelewam 150 ml soku do szklanki i mieszam z przyprawą chilli.
- Do podsmażonej piersi dolewam stopniowo sok pomarańczowy.
- Duszę do momentu, aż pierś będzie gotowa, a sok odparuje ( około 20 minut)
- Gotową pierś podaję z ryżem i fasolką szparagową.
Komentarze
Prześlij komentarz