Tarta z serkiem wiejskim i szpinakiem
Składniki:
(Forma 24 cm)
Ciasto:
- 250 gram mąki
- 1 żółtko
- 120 gram masła
- 40 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
Farsz:
- 400 gram szpinaku mrożonego Hortex
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 serek wiejski (200 gram)
- Sól
- Pieprz
- Oregano
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę rozgniatam z twardym masłem, dodaję żółtko, wodę, miód i sól - ugniatam do uzyskania gładkiej masy. Wyrabiam z ciasta kulkę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
- Nagrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na wielkość formy (grubość ok 3 cm)
- Smaruję formę olejem i wkładam ciasto.
- Na wierzch układam folię aluminiową i wysypuję groch bądź ryż (w celu obciążenia)
- Wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmuję folię z obciążeniem i ponownie wkładam do piekarnika na ok 10 minut (aż uzyska lekko złoty kolor)
- Wyjmuję i studzę ciasto.
Farsz
- Odsączam szpinak do najmniejszej ilości wody, podobnie robię z serkiem wiejskim- odsączam całą śmietankę, pozostawiając same granulki.
- W misce mieszam szpinak, jajka, płatki owsiane i serek wiejski - energicznie mieszam, doprawiam solą, pieprzem i oregano.
- Farsz wylewam na wystudzone cisto.
- Na wierzch układam plastry pomidora
- Wkładam do piekarnika na 30 minut, piekę w temperaturze 180 stopni C.

Komentarze
Prześlij komentarz