Brokułowe pesto
Składniki:
(1 porcja)
Pesto:
- 150 gram brokuła
- 1 ząbek czosnku
- ok. łyżkę posiekanego pora
- pieprz
- sól
- tymianek
- bazylia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dorsz:
- 200 gram fileta z dorsza
- 3 łyżki płatków żytnich
- 1 łyżka otrębów pszennych
- sól
- pieprz
Przepis:
Pesto:
- Brokuły gotuję w osolonej wodzie ( ok 7 minut)
- Czosnek i pora siekam na drobno.
- Ugotowane brokuły, czosnek, por, tymianek, sól, pieprz i oliwę blenduję około 5 minut ( aż pesto będzie dostatecznie gładkie).
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła, dodaję ugotowany makaron ( podsmażam około 2 minut) następnie wkładam pesto, rozprowadzam po całej patelni (aby złączył się z makaronem) podsmażam około 5 minut.
Dorsz:
- Płatki żytnie mieszam z otrębami, solą i pieprzem.
- Fileta oblewam cytryną, następnie obtaczam w panierce i smażę na małym ogniu.
Podaję dorsza z makaronem i pesto.
Komentarze
Prześlij komentarz