Bananowe babeczki Lusette
Składniki:
( masa na babeczki )
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Wypełnienie:
- 400 ml śmietany 30 albo 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 banan
- 1 batonik lusette
Przygotowanie :
Masa na babeczki:
Masa na babeczki:
- Suche składniki ( Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao ) mieszam ze sobą w jednym naczyniu.
- Mokre ( jajko, mleko i olej ) mieszam w innym naczyniu.
- Całość łącze ze sobą i miksuje na gładką masę.
- Masę przelewam do foremek.
- Muffinki wkładam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piekę przez 30-40 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawiam babeczki do wystygnięcia.
- Gdy babeczki są chłodne, łyżeczką robię dziurkę i wyjmuje środek, na górnej części babeczki ( tak żeby zmieściło się tam nadzienie )
Nadzienie:
- Banana kroję i drobną kosteczkę i polewam kilkoma kroplami cytryny.
- Batonika kroję w paski.
- Do muffinek wkładam banana i w środek paseczek batonika.
- Śmietankę ubijam na sztywną, między czasie dodaję cukier puder.
- Na muffinki kładę bitą śmietanę, pozostawiając na widoku kawałek batonika.
Komentarze
Prześlij komentarz