Tarta z chałwą, sezamem, batonikiem Lusette i bitą śmietaną
Witam :)
Coś dla odmiany, krucha i rozpływająca się w ustach tarta.
Składniki:
1 warstwaCiasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 45 gram margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 warstwa
Masa sezamowa:
- 15 gram margaryny
- Troszkę mniej niż pół szklanki sezamu
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki miodu
3 warstwa
- 50 gram chałwy
- 1 łyżka miodu
4 warstwa:
- 1 czekoladowy batonik Lusette
- 100 gram śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie :
1 WARSTWA i 2 WARSTWA
- Mąkę, margarynę, żółtko, jogurt, proszek do pieczenia i cukier mieszam ze sobą i ugniatam.
- Ciasto rozwałkowuję na wielkość blaszki.
- Na patelni rozpuszczam margarynę, dodaję cukier, miód i sezam.
- Zostawiam na patelni około 5 min, na małym ogniu, co jakiś czas mieszam.
- Na blaszkę z surowym ciastem wlewam masę sezamową.
- Całość wkładam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, na około 20 min ( aż ciasto będzie się rumienić )
- Upieczone ciasto odkładam do wystygnięcia.
3 WARSTWA
- Chałwę rozgniatam, dodaję miód i rozpuszczam ( w mikrofalówce albo na małym ogniu)
- Całość wylewam na masę sezamową.
4 WARSTWA
- Batonik Lusette kroję na malutkie kawałeczki i rozkładam po całym cieście.
5 WARSTWA
- Ubijam śmietankę na sztywno i dodaję cukier puder.
- Śmietankę układam na ciasto.
Gotowe ciasto odkładam do lodówki :)
Komentarze
Prześlij komentarz