Chlebek bananowy
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki stewii albo 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 dojrzałe banany (mogą być zbrązowiałe)
- 70 g roztopionego masła (możesz użyć margaryny)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
W dużej misce rozgnieć banany (możesz użyć do tego widelca albo tłoczka do ziemniaków) i wymieszaj z masłem. Dodaj cukier, jajko, sól i wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (aż uzyskasz gładką masę).
Masę przelej do keksówki wyłożonej pergaminem (10 x 20 cm).
Piecz przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni C (skórka na wierzchu ciasta powinna być delikatnie twarda).
Komentarze
Prześlij komentarz