Risotto pieczarkowe
Składniki 4 porcje:
- Połówka piersi kurczaka ok 200 g
- 200 g ryżu
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- Około 1 litr bulionu
- 50 g sera topionego naturalnego (możesz zamienić na tarty parmezan)
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut i przełóż do miski.
Pieczarki pokrój w plastry, cebulkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek (użyj większej patelni albo woka).
Gdy cebula zeszkli się, dodaj ryż i przez chwilę podsmaż (cały czas mieszaj).
Następnie stopniowo wlewaj bulion (zacznij od jednej szklanki) kolejne porcje wlewaj, gdy ryż wsiąknie bulion. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Ryż powinien gotować się około 30 minut. Gdy ryż będzie miękki, dodaj pierś z kurczaka, ser, koperek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz