Brownie z truskawkami

Intensywnie czekoladowe, pachnące i wilgotne - ciasto brownie. Korzystające z truskawkowego sezonu - nie mogło ich tu zabraknąć. Truskawki w cieście przełamują intensywnie słodki smak swoją delikatnie kwaśną nutką. Idealne ciasto do wykonania na szybko.


Składniki:
(forma 24x24cm)

  • 200 gram margaryny palmy
  • 100 gram czekolady gorzkiej
  • 100 gram czekolady mlecznej 
  • 3 jajka
  • 250 gram cukru
  • 150 gram mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Truskawki
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
  2. W rondelku (na małym ogniu) rozpuszczam margarynę i gorzką czekoladę.
  3. W osobnej misce mieszam jajka z cukrem, dodaję rozpuszczoną margarynę z czekoladą, oraz mąkę i sodę. 
  4. Mieszam energicznie i przekładam masę do formy wyłożonej pergaminem.
  5. Truskawki kroję w plasterki (ewentualnie inny dowolny kształt) i układam na wierzchu. Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut.


Palma - zróbmy coś dobrego

Komentarze

Popularne posty