Brownie z truskawkami
Intensywnie czekoladowe, pachnące i wilgotne - ciasto brownie. Korzystające z truskawkowego sezonu - nie mogło ich tu zabraknąć. Truskawki w cieście przełamują intensywnie słodki smak swoją delikatnie kwaśną nutką. Idealne ciasto do wykonania na szybko.
Składniki:
(forma 24x24cm)
- 200 gram margaryny palmy
- 100 gram czekolady gorzkiej
- 100 gram czekolady mlecznej
- 3 jajka
- 250 gram cukru
- 150 gram mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- Truskawki
Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.
- W rondelku (na małym ogniu) rozpuszczam margarynę i gorzką czekoladę.
- W osobnej misce mieszam jajka z cukrem, dodaję rozpuszczoną margarynę z czekoladą, oraz mąkę i sodę.
- Mieszam energicznie i przekładam masę do formy wyłożonej pergaminem.
- Truskawki kroję w plasterki (ewentualnie inny dowolny kształt) i układam na wierzchu. Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz