Risotto z pieczarkami


Składniki 4 porcje: 


200 g ryżu 

1 cebulka 

2 ząbki czosnku 

200 g pieczarek 

Około 1 litr bulionu  

50 g sera topionego naturalnego (możesz zamienić na tarty parmezan) 

Natka pietruszki

Sól i pieprz 


Przygotowanie: 

  

Pieczarki pokrój w plastry, cebulkę i czosnek drobno posiekaj. 

Na patelni podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek (użyj większej patelni albo woka).  

Gdy cebula zeszkli się, dodaj ryż i przez chwilę podsmaż (cały czas mieszaj).


Następnie stopniowo wlewaj bulion (zacznij od jednej szklanki) kolejne porcje wlewaj, gdy ryż wsiąknie bulion. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Ryż powinien gotować się około 30 minut. Gdy ryż będzie miękki dodaj ser, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut. 








Komentarze

  1. Pieczarki, ser, ryż, to mogłabym jeść cały rok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały ten blog wygląda bardzo fajnie. Ja na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkim zainteresowanym zdrowym życiem chciałbym polecić urządzenia siłowni dla dzieci , gdzie znajdziecie fantastyczne siłownie zewnętrzne. Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie, z którego sam regularnie korzystam z dziecmi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielką fanką risotto i muszę przyznać, że sprawdzam różne przepisy, bo risotto można przygotować w różnych wersjach. Jeśli chcecie sprawdzić jakieś dobre przepisy, to możecie zerknąć np. na stronę https://blix.pl/gotuj/przepis/risotto-z-piekarnika/ . Tam macie propozycję risotto z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty