Risotto z pieczarkami
200 g ryżu
1 cebulka
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
Około 1 litr bulionu
50 g sera topionego naturalnego (możesz zamienić na tarty parmezan)
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokrój w plastry, cebulkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek (użyj większej patelni albo woka).
Gdy cebula zeszkli się, dodaj ryż i przez chwilę podsmaż (cały czas mieszaj).
Następnie stopniowo wlewaj bulion (zacznij od jednej szklanki) kolejne porcje wlewaj, gdy ryż wsiąknie bulion. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Ryż powinien gotować się około 30 minut. Gdy ryż będzie miękki dodaj ser, natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
Pieczarki, ser, ryż, to mogłabym jeść cały rok!
OdpowiedzUsuńCały ten blog wygląda bardzo fajnie. Ja na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.
OdpowiedzUsuńWszystkim zainteresowanym zdrowym życiem chciałbym polecić urządzenia siłowni dla dzieci , gdzie znajdziecie fantastyczne siłownie zewnętrzne. Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie, z którego sam regularnie korzystam z dziecmi.
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką risotto i muszę przyznać, że sprawdzam różne przepisy, bo risotto można przygotować w różnych wersjach. Jeśli chcecie sprawdzić jakieś dobre przepisy, to możecie zerknąć np. na stronę https://blix.pl/gotuj/przepis/risotto-z-piekarnika/ . Tam macie propozycję risotto z piekarnika.
OdpowiedzUsuń