Zupa krem z cukinii z pieczonym dorszem
Składniki:
(2 porcje)
(2 porcje)
- 1 cukinia
- Ok 200 g dorsza
- 200 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu
- 1 cebula
- Ok 20 g masła
- Przyprawa curry
- Kolendra
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Filety umyj i osusz. Zmiażdż ząbek czosnku i wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Dorsza natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i polej cytryną. Piecz około 25- 30 minut.
Pokrój cebulę w kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę.
Cukinię pokrój w kostkę i dołóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
Dolej mleczko kokosowe i dopraw.
Zblenduj na gładką masę.
Komentarze
Prześlij komentarz