Zupa krem z cukinii z pieczonym dorszem

Składniki:
(2 porcje)

  • 1 cukinia
  • Ok 200 g dorsza
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu 
  • 1 cebula 
  • Ok 20 g masła
  • Przyprawa curry 
  • Kolendra 
  • Sól 
  • Pieprz 
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Filety umyj i osusz. Zmiażdż  ząbek czosnku i wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Dorsza natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem i polej cytryną. Piecz około 25- 30 minut.

Pokrój cebulę w kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę. 
Cukinię pokrój w kostkę i dołóż do garnka. Zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aż cukinia będzie miękka.
Dolej mleczko kokosowe i dopraw.
Zblenduj na gładką masę.


Komentarze

Popularne posty