Kwas Omeg 3
KWAS OMEGA 3
Są to niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Dlatego musimy dostarczać go z pożywieniem bądź w postaci suplementów, aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować.
Dzielimy na:
Kwas a-linolenowy (ALA)- występuje w oleju lnianym, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, siemieniu lnianym.
Kwas eikozapentaenowym (EPA) - występuje w rybach morskich.
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)- występuje w rybach morskich.
DHA i EPA mają najwięcej właściwości dla naszego zdrowia. Najpopularniejszym ich źródłem są ryby.
Innym źródłem jest:
- Olej lniany
- Siemię lniane
- Orzechy włoskie
- Olej rzepakowy
- Awokado
- Nasiona chia.
Właściwości kwasów omega 3
- Mogą poprawić zdrowie w czasie ciąży oraz wczesnego życia.
Kwasy omega 3 mają duże znaczenie podczas rozwoju mózgu niemowlęcia. Spożywanie dostatecznej ilość kwasów omega 3 podczas ciąży wiąże się z licznymi korzyściami dla dziecka. Między innymi poprawą wzroku, wyższą inteligencją, zmniejszenie ryzyka opóźnienia rozwojowego.
- Mogą zmniejszyć objawy ADHD u dzieci.
ADHD jest to zespół nadpobudliwości psychoruchowej. Zaburzenie behawioralne charakteryzujące się nadpobudliwością, impulsywnością i nieuwagą.
U dzieci z ADHD spożywających kwasy tłuszczowe omega 3, zaobserwowano niewielką poprawę objawów choroby. Suplementacja albo podawanie z pożywienia kwasów omega 3 ma korzyści lecznicze.
- Kwasy omega 3 mogą zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych.
Zespół metaboliczny jest to zbiór powiązanych ze sobą elementów mogących przyczynić się do chorób serca i cukrzycy. Kwasy omega 3 mogą poprawić czynniki ryzyka insulinooporności, stanów zapalnych i chorób serca.
- Zwalcza stany zapalne.
Zadaniem stanu zapalnego jest usunięcie czynnika chorobotwórczego i ochrona przed jego rozwojem.
Zapalenie czasem utrzymuje się przez dłuższy czas, nazywane jest przewlekłym albo długotrwałym. Takie zapalnie może przyczynić się do poważnych chorób między innymi rak i choroby serca.
W badaniach zaobserwowano związek między spożyciem większej ilości kwasów omega 3 oraz zmniejszonym stanem zapalnym.
- Obniża poziom cholesterolu
- Zapobiega chorobą serca
- Ułatwia wchłanianie wapnia
- Pozwala utrzymać dobrą formę umysłową
- Zmniejsza ryzyko chorób Alzheimera
- Zmniejsza ryzyko arytmii serca
- Zapobiega tworzenie się żylaków
- Maja pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy
Dawkowanie.
Według Instytutu Żywności i Żywienia odpowiednia dawka EPA + DHA dla osoby dorosłej wynosi 250 mg. Kobiety w ciąży powinny spożywać większą ilość.
Warto dodać, że omega-3 to jeden z podstawowych suplementów diety sportowców i ciężarnych matek.
OdpowiedzUsuń