Kwas Omeg 3

KWAS OMEGA 3

Są to niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Dlatego musimy dostarczać go z pożywieniem bądź w postaci suplementów, aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować.



Dzielimy na:

Kwas a-linolenowy (ALA)- występuje w oleju lnianym, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, siemieniu lnianym.
Kwas eikozapentaenowym (EPA) - występuje w rybach morskich. 
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)- występuje w rybach morskich. 

DHA i EPA mają najwięcej właściwości dla naszego zdrowia. Najpopularniejszym ich źródłem są ryby.

Innym źródłem jest:
  • Olej lniany 
  • Siemię lniane 
  • Orzechy włoskie
  • Olej rzepakowy
  • Awokado 
  • Nasiona chia.


Właściwości kwasów omega 3
  • Mogą poprawić zdrowie w czasie ciąży oraz wczesnego życia.

Kwasy omega 3 mają duże znaczenie podczas rozwoju mózgu niemowlęcia. Spożywanie dostatecznej ilość kwasów omega 3 podczas ciąży wiąże się z licznymi korzyściami dla dziecka. Między innymi poprawą wzroku, wyższą inteligencją, zmniejszenie ryzyka opóźnienia rozwojowego.

  • Mogą zmniejszyć objawy ADHD u dzieci.

ADHD jest to zespół nadpobudliwości psychoruchowej. Zaburzenie behawioralne charakteryzujące się nadpobudliwością, impulsywnością i nieuwagą.
U dzieci z ADHD spożywających kwasy tłuszczowe omega 3, zaobserwowano niewielką poprawę  objawów choroby. Suplementacja albo podawanie z pożywienia kwasów omega 3 ma korzyści lecznicze.

  • Kwasy omega 3 mogą zmniejszyć ryzyko chorób metabolicznych. 

Zespół metaboliczny jest to zbiór powiązanych ze sobą elementów mogących przyczynić się do chorób serca i cukrzycy.  Kwasy omega 3 mogą poprawić czynniki ryzyka insulinooporności, stanów zapalnych i chorób serca.

  • Zwalcza stany zapalne.

Zadaniem stanu zapalnego jest usunięcie czynnika chorobotwórczego i ochrona przed jego rozwojem. 
Zapalenie czasem utrzymuje się przez dłuższy czas, nazywane jest przewlekłym albo długotrwałym. Takie zapalnie może przyczynić się do poważnych chorób między innymi rak i choroby serca.
W badaniach zaobserwowano związek między spożyciem większej ilości kwasów omega 3 oraz zmniejszonym stanem zapalnym.

  • Obniża poziom cholesterolu
  • Zapobiega chorobą serca
  • Ułatwia wchłanianie wapnia
  • Pozwala utrzymać dobrą formę umysłową 
  • Zmniejsza ryzyko chorób Alzheimera
  • Zmniejsza ryzyko arytmii serca 
  • Zapobiega tworzenie się żylaków
  • Maja pozytywny wpływ na cykl miesiączkowy
Dawkowanie.
Według Instytutu Żywności i Żywienia odpowiednia dawka EPA + DHA dla osoby dorosłej wynosi 250 mg. Kobiety w ciąży powinny spożywać większą ilość.











Komentarze

  1. Warto dodać, że omega-3 to jeden z podstawowych suplementów diety sportowców i ciężarnych matek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty