Gofry z karmelizowaną gruszką
Składniki:
(6 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej misce, a żółtak w drugim naczyniu.
Do naczynia z żółtkami wlej mleko, olej i wbij jajka, następnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany.
Stopniowo przekładaj pianę do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj łyżką.
Nagrzej gofrownicę, pamiętaj, żeby posmarować metalowe płytki olejem.
Porcję ciasta wlej do gofrownicy i piecz około 5 minut.
Karmelizowana gruszka:
Gruszkę przekrój na 4 części, wydrąż gniazdo nasienne.
Owoc pokrój na cienkie plastry, następnie przełóż na delikatnie nagrzaną patelnię, polej miodem (ok 1 pełna łyżka ma 1 gruszkę) i posyp cynamonem. Duś około 5 minut na stronę (do momentu, aż będą miękkie i nasączone miodem).
Takich pyszności jeszcze nie jadłam. Wyglądają smakowicie, może warto by było coś takiego zjeść.
OdpowiedzUsuń