Gofry z karmelizowaną gruszką

Składniki:
(6 sztuk)
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie: 
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w suchej misce, a żółtak w drugim naczyniu.
Do naczynia z żółtkami wlej mleko, olej i wbij jajka, następnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.

Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany.
Stopniowo przekładaj pianę do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj łyżką.

Nagrzej gofrownicę, pamiętaj, żeby posmarować metalowe płytki olejem.
Porcję ciasta wlej do gofrownicy i piecz około 5 minut.

Karmelizowana gruszka:
Gruszkę przekrój na 4 części, wydrąż gniazdo nasienne. 
Owoc pokrój na cienkie plastry, następnie przełóż na delikatnie nagrzaną patelnię, polej miodem (ok 1 pełna łyżka ma 1 gruszkę) i posyp cynamonem. Duś około 5 minut na stronę (do momentu, aż będą miękkie i nasączone miodem).



Komentarze

  1. Takich pyszności jeszcze nie jadłam. Wyglądają smakowicie, może warto by było coś takiego zjeść.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty