niedziela, 20 marca 2016

Muffinki marchewkowe

Witam :)

Zdrowe i pyszne marchewkowe babeczki z obniżoną zawartością kalorii :)



Przepis

Składniki:
- 4 średnie marchewki
- 300 g mąki
- 130 g margaryny
- 3 jaja
- 130 g cukru ( bądź słodzika )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0, 5 łyżeczki sody 
-  0,5 łyżeczki soli
- 1- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wody

Przygotowanie: 

1. W misce mieszamy suche składniki ( mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, soda, cukier, cynamon ).


2. Margarynę rozpuszczamy na ogniu.


3. Marchewkę zetrzeć na średnim oczku .
4. Do przestudzonej margaryny dodajemy jaja i roztrzepujemy.


5. Do margaryny i jajek dodajemy startą marchew, mieszamy. Następnie łączymy wszystkie składniki ze sobą.


6. Masę przekładamy do posmarowanych olejem foremek.


7. Foremki z masą wkładamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut :)




Gotowe :)

Zrobiłam do nich lukier, mieszając:
- cukier puder
- sok z cytryny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz