środa, 5 kwietnia 2017

Tarta z kurczakiem




Składniki:
Ciasto:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta bazylii 
Farsz:
  • 150 gram zmielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 300 gram szpinaku 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 pomidor
  • Kukurydza 
  • Olej do smażenia
  • Ser żółty
Przygotowanie:
  1. Mąkę, masło, mleko, sól, pieprz i bazylię siekam, a następnie ugniatam.
  2. Blaszkę smaruje olejem i rozkładam rozwałkowane ciasto.
  3. Piekę około 20-30 min w temperaturze 190 stopni.
  4. Pierś doprawiam i smażę na oleju z posiekaną cebulką.
  5. Zmniejszam ogień i do piersi dodaję szpinak, koncentrat, pomidora, kukurydzę, posiekany czosnek i wszystko mieszam, dodając co jakiś czas wodę.
  6. Patelnię zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia. 
  7. Farsz wlewam na ciasto, na wierzch rozkładam ser żółty i wkładam do piekarnika na około 10 min. temperatura 180 stopni.