Tarta z kurczakiem
Składniki:
Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii
Farsz:
- 150 gram zmielonego mięsa z piersi kurczaka
- 300 gram szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 pomidor
- Kukurydza
- Olej do smażenia
- Ser żółty
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, mleko, sól, pieprz i bazylię siekam, a następnie ugniatam.
- Blaszkę smaruje olejem i rozkładam rozwałkowane ciasto.
- Piekę około 20-30 min w temperaturze 190 stopni.
- Pierś doprawiam i smażę na oleju z posiekaną cebulką.
- Zmniejszam ogień i do piersi dodaję szpinak, koncentrat, pomidora, kukurydzę, posiekany czosnek i wszystko mieszam, dodając co jakiś czas wodę.
- Patelnię zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
- Farsz wlewam na ciasto, na wierzch rozkładam ser żółty i wkładam do piekarnika na około 10 min. temperatura 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz