sobota, 7 października 2017

Placki po węgiersku z dyni



Składniki:

Placki:

  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Ok. 200 gram dyni
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
Sos:
  • Sos ciemny Łowicz
  • Pół papryki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 gram piersi kurczaka
  • Łyżka mąki
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz
Przygotowanie:
Placki:
  1. Dynię ścieram na tarce, cebulę kroję w drobną kostkę i łączę ze sobą wraz z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
  2. Rozgrzewam niewielką ilość olej na patelnię wlewam połowę masy i smażę na małym ogniu z obu stron.
Sos:
  1. Mięso kroję w kostkę, mieszam z czosnkiem, solą i pieprzem. Smażę w garnuszku albo większej patelni około 15 minut
  2. Do piersi dodaję ciemny sos, mąkę, wkrawam paprykę oraz pomidorki. Odstawiam do zagotowania.
Placki polewam sosem, smacznego :)







Jeden sos, wiele dań. Odkryj kulinarne możliwości takie, że Łooo!