Placki po węgiersku z dyni
Składniki:
Placki:
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki
- Ok. 200 gram dyni
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Olej
Sos:
- Sos ciemny Łowicz
- Pół papryki
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 100 gram piersi kurczaka
- Łyżka mąki
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Placki:
- Dynię ścieram na tarce, cebulę kroję w drobną kostkę i łączę ze sobą wraz z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
- Rozgrzewam niewielką ilość olej na patelnię wlewam połowę masy i smażę na małym ogniu z obu stron.
Sos:
- Mięso kroję w kostkę, mieszam z czosnkiem, solą i pieprzem. Smażę w garnuszku albo większej patelni około 15 minut
- Do piersi dodaję ciemny sos, mąkę, wkrawam paprykę oraz pomidorki. Odstawiam do zagotowania.
Placki polewam sosem, smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz