Kruche ciasto


                      
Składniki:
  • 40 gram mąki żytniej typ 2000
  • 30 gram mąki kokosowej
  • 10 gram mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka jaj
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 200 gram dżemu truskawkowego Łowicz
  • 50 gram białej czekolady
  • Musli
  • Jagody goi
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
              Ciasto:
  1. Mąki mieszam z jajkami, olejem i miodem, ugniatam aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się rozlatywać ( jeżeli ciasto przykleja się do dłoni, podsypuję mąką).
  2. Rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki ( grubość ciasta około 0,5/1 cm )
  3. Wstawiam do piekarnika na 30 minut, temperatura 180 stopni Celsjusza.
 Upieczone ciasto odkładam do wystygnięcia.
  1. Całą powierzchnię smaruję dżemem truskawkowym Łowicz.
  2. Posypuję po całej długości musli.
  3. Czekoladę rozpuszczam w wodzie albo w mikrofalówce z dwiema łyżkami mleka.
  4. Na koniec polewam ciasto czekoladą, posypuję jagody goi i odkładam do lodówki na minimum godzinę.


 #lowicz #dzem #konfitura #truskawki




Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

Komentarze

Popularne posty