Batatowe placki w karmelizowanym sosie pomarańczowym
Składniki:
(5 małych placków)
- 100 g surowego batata
- 3 jajka M
- 20 g mąki pszennej
- Cynamon
Sos:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- Sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
- Ugotuj bataty i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę i cynamon. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem albo masłem. Nakładaj po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy.
- Placki smaż na średnim ogniu, aż będą ładnie zarumienione.
Sos pomarańczowy:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj sok, skórkę z pomarańczy i miód.
- Możesz na patelnię ułożyć naleśniki, wtedy idealnie wsiąkną sos.
Cała porcja (5 sztuk) zawiera: 560 kcal/ Tłuszcz 26 g/ Węgl. 60 g/ Białko 24 g
Komentarze
Prześlij komentarz