Batatowe placki w karmelizowanym sosie pomarańczowym



Składniki:
(5 małych placków)
  • 100 g surowego batata
  • 3 jajka M
  • 20 g mąki pszennej
  • Cynamon
Sos:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu 
  • Sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Ugotuj bataty i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, mąkę i cynamon. Wymieszaj na gładką masę.
  2. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem albo masłem. Nakładaj po 1 łyżce ciasta, zachowując odstępy. 
  3. Placki smaż na średnim ogniu, aż będą ładnie zarumienione.
Sos pomarańczowy:
  1. Na patelni rozpuść masło, dodaj sok, skórkę z pomarańczy i miód. 
  2. Możesz na patelnię ułożyć naleśniki, wtedy idealnie wsiąkną sos. 
Cała porcja (5 sztuk) zawiera: 560 kcal/ Tłuszcz 26 g/ Węgl. 60 g/ Białko 24 g 


Komentarze

Popularne posty