Dlaczego błonnik jest naszym przyjacielem?

Błonnik jest niezbędną grupą pokarmową, która odpowiedzialna jest za zdrowie naszych jelit. Ten cudowny składnik jest nie tylko istoty podczas trawienia, ale również jest odpowiedzialny za zdrowie naszego serca i obniżenie cholesterolu. Jest pomocny w walce z cukrzycą typu 2 i również w utrzymaniu zdrowej wagi.

Czym dokładnie jest błonnik?
Jest to niestrawiona cześć produktów pochodzenia roślinnego znajdujących się w ich ścianach komórkowych. Złożone węglowodany, które w przeciwieństwie do innych węglowodanów takich jak skrobia i cukier nie mogą być trawione przez organizm.

Dlaczego potrzebujemy błonnika w swojej diecie?
Błonnik jest ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Pomaga w powiększeniu stolca w jelicie grubym i szybszym przesuwaniu go wzdłuż przewodu pokarmowego, co zapobiega zaparciom.
Błonnik pokarmowy przyczynia się do spadku wagi, ponieważ włókno pęcznieje i odczuwamy większą sytość. Jesteśmy szybciej najedzeni i zjadamy mniej. Obniża cholesterol. Może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo -naczyniowych, cukrzycy typu 2 oraz raka jelita grubego. 


Czym grozi niedobór i nadmiar błonnika?
Głównym skutkiem niedoboru błonnika są zaparcia. Jeśli masz trzy wypróżnienia tygodniowo, a stolce są twarde i suche, prawdopodobnie masz zaparcia.
Skutkiem długotrwałego niedoboru błonnika mogą być:
wahania poziomu cukru we krwi,
przyrost masy ciała,
wysoki poziom cholesterolu,
cukrzyca,
hemoroidy,
miażdżyca.

Skutkami nadmiaru błonnika w diecie mogą być biegunki, luźne stolce, wzdęcia, gazy, odwodnienie, utrata wagi.
Zbyt duża podaż błonnika może powodować niedobory składników odżywczych, oraz zakłócić zdolność organizmu do wchłaniania podstawowych składników odżywczych.  


W czym zawarty jest błonnik?
Liczba gramów błonnika w 100 gramach produktu:

  • Najwięcej znajduje się w otrębach pszennych 48g, 
  • fasola biała 25,3g,
  • śliwki 14,1g,
  • pieczywo pełnoziarniste 10,5g, 
  • jabłka 2g,
  • banany 1,7g
  • agrest 3g,
  • rodzynki 6,5g,
  • orzechy włoskie 6,7g, 
  • siemię lniane 18,0g,
  • kasza gryczana 5,9g,
  • płatki owsiane 6,9g .

Ile powinniśmy spożywać błonnika?
Zaleca się, aby dorosły człowiek spożywał około 30 gram błonnika na dobę. 
Dzieci powinny spożywać nieco mniej:
Wiek 2 -5 lat: 15 gram. 
Wiek 5 - 11 lat: 20 gram.
Wiek 11 - 16 lat: 25 gram.

Żeby dostarczyć organizmowi ok 30 gram błonnika należy zjeść w ciągu dnia: 

  • 1 jabłko (ok 150 g) - 3,6 gram błonnika
  • 50 g płatków owsianych - 3 gram błonnika 
  • 250 g brokuła - 6,3 gram błonnika
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego - 3,1 gram błonnika 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego - 8,6 gram błonnika
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego - 1,8 gram błonnika 
  • 50 g awokado - 3,4 gramy błonnika


Wiele osób spożywa znacznie mniejszą ilość błonnika, jaka jest zalecana. Zdrowa, zbilansowana dieta, z dużą ilością produktów pełnoziarnistych, warzyw oraz owoców może pomóc w uzupełnieniu wystarczającej ilości błonnika  i przyswoić się do utrzymania zdrowej kondycji naszego organizmu.






Komentarze

Popularne posty