Jajko poche na pieczonej dyni
Składniki:
- Dynia hokkaido ok 250 g
- 1 jajko
- Sól, pieprz, tymianek
- Olej roślinny
- Parmezan
Sałatka:
- 1 ogórek gruntowy
- 1/2 papryki czerwonej
- Papryczka chilli
- Marchew
- Sól, pieprz, sok z cytryny, miód
Przygotowanie:
Obierz i pokrój dynię w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i polej olejem. Przełóż dynię na blachę i włóż do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pokrój ogórka w półksiężyce, paprykę w drobne paski, papryczkę chilli i cebulkę w kostkę.
Obierz marchew ze skórki i za pomocą obieraczki obierz marchew tworzą cienkie paski. Możesz również pokroić marchew w cienkie paski.
Warzywa wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem, polej sokiem z cytryny i miodem.
Przygotuj jajko poche.
Przepis na jajko poche TUTAJ
Upieczoną dynię wymieszaj z sałatką, wyłóż jajko na wierzch i posyp tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz