Jajko poche na pieczonej dyni



Składniki:
  • Dynia hokkaido ok 250 g
  • 1 jajko 
  • Sól, pieprz, tymianek
  • Olej roślinny
  • Parmezan
Sałatka:
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • Papryczka chilli
  • Marchew
  • Sól, pieprz, sok z cytryny, miód
Przygotowanie:
Obierz i pokrój dynię w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i polej olejem. Przełóż dynię na blachę i włóż do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Pokrój ogórka w półksiężyce, paprykę w drobne paski, papryczkę chilli i cebulkę w kostkę. 
Obierz marchew ze skórki i za pomocą obieraczki obierz marchew tworzą cienkie paski. Możesz również pokroić marchew w cienkie paski.
Warzywa wymieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem, polej sokiem z cytryny i miodem.

Przygotuj jajko poche.
Przepis na jajko poche TUTAJ 

Upieczoną dynię wymieszaj z sałatką, wyłóż jajko na wierzch i posyp tartym parmezanem.




Komentarze

Popularne posty