Sałatka z pieczonych warzyw
- 6 małych marchewek
- 4 pietruszki
- 1/2 małej dyni
- Kilka różyczek brokułu
- Nasiona słonecznika
- Ser feta
- Rukola
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki umyj i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół (jeżeli są duże to na jeszcze mniejsze części).
Dynię oczyść z nasion i pokrój w większą kostkę bądź plastry.
Brokuł pokrój na mniejsze różyczki.
Warzywa przełóż do miski, polej po nich 1 łyżką oleju i miodu, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
Wymieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz do miękkości około 40 minut. Brokuł powinien być gotowy już po 20 minutach.
Warzywa przełóż do miski, wymieszaj, dodaj rukolę, dodaj pokruszony ser i polej sosem.
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz