Sałatka z pieczonych warzyw



Składniki (2 porcje)

  • 6 małych marchewek
  • 4 pietruszki
  • 1/2 małej dyni 
  • Kilka różyczek brokułu
  • Nasiona słonecznika
  • Ser feta
  • Rukola 
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewki i pietruszki umyj i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół (jeżeli są duże to na jeszcze mniejsze części).
Dynię oczyść z nasion i pokrój w większą kostkę bądź plastry.
Brokuł pokrój na mniejsze różyczki.

Warzywa przełóż do miski, polej po nich 1 łyżką oleju i miodu, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

Wymieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni C i piecz do miękkości około 40 minut. Brokuł powinien być gotowy już po 20 minutach.
Warzywa przełóż do miski, wymieszaj, dodaj rukolę, dodaj pokruszony ser i polej sosem.

Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.











 

Komentarze

Popularne posty