wtorek, 7 marca 2017

Drożdżowy chlebek odrywany

Drożdżowy chlebek odrywany



Składniki:
  • 25 gram drożdży
  • Pół szklanki mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 2 małe jajka
  • Pół szklanki mleka
Dodatkowo:
  • Ser żółty
  • Wędlina
  • Papryczka chilli 
  • Serek Apetina o smaku pomidorów i bazylii 
  • Pesto czerwone
Przygotowanie:

Ciasto:
  1. Do miski wsypuje 3/4 szklanki mąki. 
  2. Rozdrabniam drożdże w ciepłym mleku. 
  3. Następnie łącze drożdże i mleko z mąką (3/4 szklanki), mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  4. Kiedy rozczyn urośnie dodaje do niego pozostałe składniki, mieszam. 
  5. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Kiedy ciasto podrośnie wyrabiam je rękoma, podsypując mąką.
  7. Z gotowego ciasta odrywam kawałki, spłaszczam kładę na nie farsz i formuje kulki.
Farsz:
  1. Szynkę podsmażam z czosnkiem na patelni.
  2. Ser żółty i papryczkę chilli kroję w małą kosteczkę.





Codziennie baw się smakiem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz