sobota, 4 marca 2017

Gofry na słono

Witam!
 Do zawsze było, jeżeli gofry to tylko na słodko. Wypróbowałam troszkę inna wersję - wyszły przepysznie. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki:
(4 sztuki)
  • 100 gram mąki
  • 10 gram masła
  • 1 jajko
  • 100 gram mleka
  • 15 gram drożdży mokrych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Pół papryczki chilli ( ewentualnie w proszku )
  • 2 ogórki konserwowe
  • Pół pomidora
  • 50 g serka apetina o smaku pomidorów i bazylii 
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry szynki
Przygotowanie:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszam ze sobą w większym garnuszku i odstawiam.
  2. W innym garnuszku podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże, masło, zdejmuje z ognia i roztrzepuję jajko ( w tym samym garnuszku .
  3. Gdy mokre składniki będą chłodniejsze, przelewam je do suchych składników i mieszam do uzyskania gładkiej masy.
  4.  Masę pozostawiam około 30 min do wyrośnięcia.
  5. Do ciasta wysypuje pozostałe " dodatki ".
  6. Całość wlewam do nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy.





Codziennie baw się smakiem!

2 komentarze:

  1. Według mnie wytrawne gofry zdecydowanie są lepsze od słodkich :D

    OdpowiedzUsuń