wtorek, 9 maja 2017

Ciasto na omlecie

Witam!
 Przygotowałam przepyszne, zdrowe i bardzo proste w wykonaniu ciasto :)
Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki:
Omlet:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki czekolady 90%
  • 1 łyżka kakao
  • Brązowy cukier, słodzik itd. do wyboru
2 warstwa:
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • Słodzik, cukier itd. do wyboru
  • 4 łyżeczki żelatyny 
3 warstwa:
  • około 200 gram ( większe pół słoiczka) prażonych jabłek 
  • 4 łyżeczki żelatyny
4 warstwa:
  • 300 gram jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka 
Przygotowanie:
Omlet:
  1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam białka.
  2. Czekoladę kroję w drobną kosteczkę.
  3. W drugiej misce łączę żółtka, proszek do pieczenia, mąkę, kakao, słodzik i czekoladę.
  4. Do masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam.
  5. Smażę pod przykryciem na małym ogniu.
  6. Odstawiam do wystygnięcia 
Warstwa 2
  1. Jogurt mieszam z wiórkami i słodzikiem.
  2. W szklance rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny z wrzątkiem, mieszam żeby się rozpuściła, wlewam do masy jogurtowej i ponownie mieszam 
  3. Odstawiam do lodówki żeby odrobinę stwardniała i wylewam na omleta.
  4. Ponownie odstawiam do lodówki.
Warstwa 3
  1. Jabłka gotuję na małym ogniu ( cały czas mieszam).
  2. Jeżeli jabłka będą gorące wsypuję żelatynę cały czas mieszając, aż się rozpuści.
  3. Odstawiam do wystygnięcia (może to potrwać nawet do godziny)
  4. Wystudzone jabłka wkładam na warstwę z jogurtem.
  5. Odstawiam do lodówki.
Warstwa 4
  1. Galaretkę rozpuszczam we wrzątku, studzę i mieszam z jogurtem.
  2. Gdy stwardnieje wlewam na masę jabłkową.
  3. Ponownie odstawiam do lodówki na około godzinę i gotowe :)
Ciasto robiłam na małej tortownicy, o ile dobrze pamiętam to o średnicy 22 cm.