Tarta z serkiem wiejskim i szpinakiem


Składniki:
(Forma 24 cm)
Ciasto:

  • 250 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 120 gram masła
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
Farsz:
  • 400 gram szpinaku mrożonego Hortex
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 serek wiejski (200 gram)
  • Sól 
  • Pieprz
  • Oregano
Przygotowanie:
Ciasto:
  1. Mąkę rozgniatam z twardym masłem, dodaję żółtko, wodę, miód i sól - ugniatam do uzyskania gładkiej masy. Wyrabiam z ciasta kulkę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
  2. Nagrzewam piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  3. Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na wielkość formy (grubość ok 3 cm)
  4. Smaruję formę olejem i wkładam ciasto.
  5. Na wierzch układam folię aluminiową i wysypuję groch bądź ryż (w celu obciążenia)
  6. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmuję folię z obciążeniem i ponownie wkładam do piekarnika na ok 10 minut (aż uzyska lekko złoty kolor)
  7. Wyjmuję i studzę ciasto.
Farsz
  1. Odsączam szpinak do najmniejszej ilości wody, podobnie robię z serkiem wiejskim- odsączam całą śmietankę, pozostawiając same granulki.
  2. W misce mieszam szpinak, jajka, płatki owsiane i serek wiejski - energicznie mieszam, doprawiam solą, pieprzem i oregano.
  3. Farsz wylewam na wystudzone cisto.
  4. Na wierzch układam plastry pomidora
  5. Wkładam do piekarnika na 30 minut, piekę w temperaturze 180 stopni C.



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

Komentarze

Popularne posty