Brokułowe pesto



Składniki:
(1 porcja)

Pesto:
  • 150 gram brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. łyżkę posiekanego pora
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • bazylia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
50 gram makaronu spaghetti 

Dorsz:
  • 200 gram fileta z dorsza
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżka otrębów pszennych 
  • sól
  • pieprz
Przepis:
Pesto: 
  1. Brokuły gotuję w osolonej wodzie ( ok 7 minut)
  2. Czosnek i pora siekam na drobno.
  3. Ugotowane brokuły, czosnek, por, tymianek, sól, pieprz i oliwę blenduję około 5 minut ( aż pesto będzie dostatecznie gładkie).
  4. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość masła, dodaję ugotowany makaron ( podsmażam około 2 minut) następnie wkładam pesto, rozprowadzam po całej patelni (aby złączył się z makaronem) podsmażam około 5 minut.
Dorsz:
  1. Płatki żytnie mieszam z otrębami, solą i pieprzem. 
  2. Fileta oblewam cytryną,  następnie obtaczam w panierce i smażę na małym ogniu.
Podaję dorsza z makaronem i pesto.




Komentarze

Popularne posty