Shakshuka z pieczarkami i kiełbasą


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 2 pomidory
  • 120 g kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • Garść małych pieczarek
  • 5-6 brukselek
  • Pół cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 50 g sera camembert
  • Garść dowolnej sałaty
  • Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kmin mielony 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Podsmaż na średnim ogniu około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. 
Dodaj posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, pół łyżeczki kminu i ostrej papryki oraz  łyżeczkę słodkiej papryki.
Wymieszaj i smaż około 3 minut.
Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj brukselki i pieczarki, wymieszaj.
Zmniejsz ogień i podgrzej około 10 minut. 
Dołóż sałatę, wymieszaj i zrób zagłębienia w sosie na jajka. Wbij jajka i porozkładaj po całej patelni ser camembert. Przykryj pokrywką, podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż białko się zetnie.

Sposób podania:
Shakshuke podaj na gorąco, posypaną świeżą kolendrą, bazylią albo natką pietruszki z dodatkiem chleba.



Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Komentarze

Popularne posty