Shakshuka z pieczarkami i kiełbasą
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 pomidory
- 120 g kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- Garść małych pieczarek
- 5-6 brukselek
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- 3 jajka
- 50 g sera camembert
- Garść dowolnej sałaty
- Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kmin mielony
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, paprykę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Podsmaż na średnim ogniu około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, pół łyżeczki kminu i ostrej papryki oraz łyżeczkę słodkiej papryki.
Wymieszaj i smaż około 3 minut.
Dodaj pomidory z puszki oraz pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj brukselki i pieczarki, wymieszaj.
Zmniejsz ogień i podgrzej około 10 minut.
Dołóż sałatę, wymieszaj i zrób zagłębienia w sosie na jajka. Wbij jajka i porozkładaj po całej patelni ser camembert. Przykryj pokrywką, podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż białko się zetnie.
Sposób podania:
Shakshuke podaj na gorąco, posypaną świeżą kolendrą, bazylią albo natką pietruszki z dodatkiem chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz