Wegetariański burger
Składniki:
(4 burgery)
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 cebula
- 100 g mieszanki kasz gryczanej, orkiszowej i jaglanej
- 2 małe jaja
- 50 g nasion słonecznika
- 10 g pestek dyni
- 1 jajko
- Kmin
- Chilli
- Sól
- Pieprz
Bułka
Ogórek konserwowy
Sałata
Pomidor
Masło
Ketchup
Pesto zielone
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę.
Zetrzyj marchewkę na małych oczkach, pokrój cebulę. Na patelni podsmaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i kminem.
W misce wymieszaj kaszę z marchewką i cebulą. Dodaj słonecznik, pestki dyni, wbij jajko, dopraw i wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj burgery i układaj na blaszce. Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz