Wegetariański burger

Składniki:
(4 burgery)
  • 2 marchewki starte na tarce 
  • 1 cebula
  • 100 g mieszanki kasz gryczanej, orkiszowej i jaglanej
  • 2 małe jaja
  • 50 g nasion słonecznika
  • 10 g pestek dyni 
  • 1 jajko
  • Kmin 
  • Chilli
  • Sól
  • Pieprz
Bułka
Ogórek konserwowy 
Sałata 
Pomidor
Masło
Ketchup
Pesto zielone

Przygotowanie:
Ugotuj kaszę. 
Zetrzyj marchewkę na  małych oczkach, pokrój cebulę. Na patelni podsmaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i kminem.
W misce wymieszaj kaszę z marchewką i cebulą. Dodaj słonecznik, pestki dyni, wbij jajko, dopraw i wymieszaj. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj burgery i układaj na blaszce. Piecz przez ok. 20 minut w 180 stopniach.


Komentarze

Popularne posty