Pierś indyka marynowana w winie



Składniki:
(1 porcja)

  • 120 gram piersi indyka
  • 1 szklanka wina 
  • 150 gram pieczarek
  • 1 cebula 
  • 50 gram naturalnego serka greckiego 
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
Przygotowanie:
  1. Pierś kroję w paski, doprawiam pieprzem oraz tymiankiem i zalewam winem. 
  2. Odstawiam na minimum 5 godzin do lodówki ( ja zostawiłam na całą noc)
  3. Po zakończonym czasie marynowania, pierś układam na blachę do pieczenia posmarowaną przedtem olejem, doprawiam solą i piekę w temperaturze 160 stopni, 25-35 minut.
  4. Cebulę kroję w piórka, pieczarki myję i jeżeli są duże to przekrawam na mniejsze kawałki.
  5. Na patelnię wlewam odrobinę oleju i około 1/2 szklanki wody, dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Dusze pod przykryciem około 20 minut.
  6. Pod koniec duszenia dodaję jogurt grecki. Podaję razem z indykiem.



Komentarze

Popularne posty