Pierś indyka marynowana w winie
(1 porcja)
- 120 gram piersi indyka
- 1 szklanka wina
- 150 gram pieczarek
- 1 cebula
- 50 gram naturalnego serka greckiego
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
Przygotowanie:
- Pierś kroję w paski, doprawiam pieprzem oraz tymiankiem i zalewam winem.
- Odstawiam na minimum 5 godzin do lodówki ( ja zostawiłam na całą noc)
- Po zakończonym czasie marynowania, pierś układam na blachę do pieczenia posmarowaną przedtem olejem, doprawiam solą i piekę w temperaturze 160 stopni, 25-35 minut.
- Cebulę kroję w piórka, pieczarki myję i jeżeli są duże to przekrawam na mniejsze kawałki.
- Na patelnię wlewam odrobinę oleju i około 1/2 szklanki wody, dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Dusze pod przykryciem około 20 minut.
- Pod koniec duszenia dodaję jogurt grecki. Podaję razem z indykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz