Dyniowa zupa krem
Składniki
(2 porcje)
- 400 gram upieczonej dyni
- 200 gram bulionu
- Natka pietruszki
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Ziarna słonecznika
- Sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
- Dynię pokrój na drobne kawałki i wyłóż na blachę. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, posyp ziarnami słonecznika i polej niewielką ilością oleju. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 45 minut.
- Ostudzoną dynię zblęduj na gładką masę, dolewaj co jakiś czas bulion.
- Dodaj jogurt naturalny, posikaną natkę pietruszki i czosnek. Dopraw i wymieszaj.
- Podaj z łyżką jogurtu naturalnego, nasionami słonecznika i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz