Dyniowa zupa krem



Składniki
(2 porcje)
  • 400 gram upieczonej dyni
  • 200 gram bulionu
  • Natka pietruszki
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziarna słonecznika
  • Sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
  1. Dynię pokrój na drobne kawałki i wyłóż na blachę. Dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, posyp ziarnami słonecznika i polej niewielką ilością oleju. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 45 minut.
  2. Ostudzoną dynię zblęduj na gładką masę, dolewaj co jakiś czas bulion. 
  3. Dodaj jogurt naturalny, posikaną natkę pietruszki i czosnek. Dopraw i wymieszaj.
  4. Podaj z łyżką jogurtu naturalnego, nasionami słonecznika i natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty