Ravioli z dynią i serem feta
Składniki:
Farsz:
- 400 gram upieczonej dyni
- 150 gram sera feta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól i pieprz
Ciasto:
- 3 jaja
- 300 gram mąki tortowej
- Odrobina wody
- 1 płaska łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól
Przygotowanie:
Farsz:
Farsz:
- Dynię pokrój w mniejsze kawałki, ułóż na blaszce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Upieczoną dynię odstaw do wystygnięcia, następnie miksuj na gładką masę.
- Do dyni dodaj ser feta, żółtko, pokrojony drobno czosnek, bułkę tartą i dopraw. Wymieszaj wszystko i odstaw.
- Wyrób ciasto za pomocą miksera, zaczynając od połączenia mąki i jaj. Dodaj wodę, oliwę z oliwek i dopraw solą. Cały czas mieszaj.
- Wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą. Ciasto musi być jednolite i twarde.
- Z ciasta uformuj dłońmi kuleczkę i odstaw do lodówki na około 20minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i przedziel na 4 części. Rozwałkuj wałkiem na bardzo cienkie paski. Im cieńsze ciasto tym lepiej.
- Ciasto posmaruj z jednej strony niewielką ilością białka i układaj farsz w odstępach 3-4cm. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij palcami, staraj się, aby nie pozostawały pęcherzyki powietrza. Wytnij kwadraty z ciasta (farsz musi znajdować się na samym środku).
- Zagotuj osoloną wodę, włóż ravioli i gotuj przez około 2 minuty.
Przed podaniem rozgrzej na patelni masło z czosnkiem oraz pietruszką i podsmaż ravioli. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz