Ravioli z dynią i serem feta


Składniki:

Farsz:
  • 400 gram upieczonej dyni
  • 150 gram sera feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz
Ciasto:
  • 3 jaja
  • 300 gram mąki tortowej
  • Odrobina wody
  • 1 płaska łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól
Przygotowanie:
Farsz:
  1. Dynię pokrój w mniejsze kawałki, ułóż na blaszce, polej olejem i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
  2. Upieczoną dynię odstaw do wystygnięcia, następnie miksuj na gładką masę.
  3. Do dyni dodaj ser feta, żółtko, pokrojony drobno czosnek, bułkę tartą i dopraw. Wymieszaj wszystko i odstaw.
Ciasto:
  1.  Wyrób ciasto za pomocą miksera, zaczynając od połączenia mąki i jaj. Dodaj wodę, oliwę z oliwek i dopraw solą. Cały czas mieszaj.
  2. Wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą. Ciasto musi być jednolite i twarde. 
  3. Z ciasta uformuj dłońmi kuleczkę i odstaw do lodówki na około 20minut.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i przedziel na 4 części. Rozwałkuj wałkiem na bardzo cienkie paski. Im cieńsze ciasto tym lepiej.
  5. Ciasto posmaruj z jednej strony niewielką ilością białka i układaj farsz w odstępach 3-4cm. Przykryj drugą połową ciasta, dociśnij palcami, staraj się, aby nie pozostawały pęcherzyki powietrza. Wytnij kwadraty z ciasta (farsz musi znajdować się na samym środku). 
  6. Zagotuj osoloną wodę, włóż ravioli i gotuj przez około 2 minuty.
Przed podaniem rozgrzej na patelni masło z czosnkiem oraz pietruszką i podsmaż ravioli. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.


Komentarze

Popularne posty