Kanapka z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią
Składniki:
- 1/2 awokado
- 1 kromka chleba (ja użyłam chleb wieloziarnisty)
- 1 jajko
- Śmietankowy serek kanapkowy
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Bazylia
Przygotowanie:
- Chleb opiecz w tosterze. Posmaruj serkiem.
- Awokado pokrój w plastry, posól, popieprz i skropl cytryną. Połóż na kanapkę.
Jajko w koszulce:
- W garnku zagotuj około 1 litr wody. Do wody dodaj kilka kropli soku z cytryny.
- Jajko wbij do szklanki.
- Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i mieszaj łyżką w taki sposób, by na środku pojawił się wir. Przestań mieszać i w środek wlej jajko ze szklanki.
- Gotuj jajko do 3 minut (do momentu aż białko zetnie się).
- Wyciągnij jajko, odsącz z nadmiaru wody i ułóż na kanapkę.
- Posyp bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz