Kanapka z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią
Składniki:
- 1/2 awokado
 - 1 kromka chleba (ja użyłam chleb wieloziarnisty)
 - 1 jajko
 - Śmietankowy serek kanapkowy
 - Sól
 - Pieprz
 - Sok z cytryny
 - Bazylia
 
Przygotowanie:
- Chleb opiecz w tosterze. Posmaruj serkiem.
 - Awokado pokrój w plastry, posól, popieprz i skropl cytryną. Połóż na kanapkę.
 
Jajko w koszulce:
- W garnku zagotuj około 1 litr wody. Do wody dodaj kilka kropli soku z cytryny.
 - Jajko wbij do szklanki.
 - Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i mieszaj łyżką w taki sposób, by na środku pojawił się wir. Przestań mieszać i w środek wlej jajko ze szklanki.
 - Gotuj jajko do 3 minut (do momentu aż białko zetnie się).
 - Wyciągnij jajko, odsącz z nadmiaru wody i ułóż na kanapkę.
 - Posyp bazylią.
 


Komentarze
Prześlij komentarz