Kanapka z awokado, jajkiem w koszulce i bazylią


Składniki:
  • 1/2 awokado
  • 1 kromka chleba (ja użyłam chleb wieloziarnisty)
  • 1 jajko
  • Śmietankowy serek kanapkowy
  • Sól
  • Pieprz 
  • Sok z cytryny
  • Bazylia
Przygotowanie:
  1. Chleb opiecz w tosterze. Posmaruj serkiem.
  2. Awokado pokrój w plastry, posól, popieprz i skropl cytryną. Połóż na kanapkę.
Jajko w koszulce:
  1. W garnku zagotuj około 1 litr wody. Do wody dodaj kilka kropli soku z cytryny.
  2. Jajko wbij do szklanki.
  3. Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień i mieszaj łyżką w taki sposób, by na środku pojawił się wir. Przestań mieszać i w środek wlej jajko ze szklanki. 
  4. Gotuj jajko do 3 minut (do momentu aż białko zetnie się).
  5. Wyciągnij jajko, odsącz z nadmiaru wody i ułóż na kanapkę.
  6. Posyp bazylią.




Komentarze

Popularne posty