Stek minutowy z winnym sosem śliwkowym i pieczonymi warzywami. Wskazówki jak smażyć stek.
Składniki:
(2 porcje)
Mięso:
- 2 steki z udźca wołowego o grubości 1 cm
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz
- Rozmaryn
Sos:
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wody
- Sól, pieprz i cukier do smaku
Dodatkowo:
- Cukinia
- Papryka
Ważne wskazówki jak usmażyć stek:
- Należy wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed smażeniem (mięso musi mieć temperaturę pokojową).
- Nie zapomnij o dokładnym umyciu i oczyszczeniu z błon.
- Steki nie ucierpią, jeżeli osolimy je przed smażeniem.
- Mięso musi być smażone na mocno rozgrzanej patelni.
- Jeżeli chcesz obrócić mięso, nie używaj do tego widelca (nie nakłuwaj go). Użyj łopatki albo szczypców.
- Po usmażeniu nie podawaj od razu, połóż na deskę albo talerz, przykryj folią aluminiowa i odczekaj około 5 minut. Stek wtedy pozostanie soczysty i jędrny.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania warzyw, ponieważ będą piec się najdłużej.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Cukinię pokrój w około 0,5 cm plastry, paprykę w paski.
- Warzywa wyłóż na blaszkę, dopraw (np. solą, pieprzem i papryką). Polej olejem i posyp ziarnami słonecznika.
- Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut.
Sos:
- Powidła, ocet, sos sojowy i wodę wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Mięso:
- Rozgrzej patelnię. Temperatura musi być naprawdę wysoka.
- Jeżeli mięso uzyskało już temperaturę pokojową, zacznij wykrawać nadmiar tłuszczu i błon.
- Następnie wetrzyj w steki niewielką ilością oleju, pieprzu i soli.
- Steki włóż na patelnię i smaż po minucie na jedną stronę.
- Zdejmij z patelni, połóż na deskę i przykryj folią aluminiową. Po około 4-5 minutach przełóż na talerz, dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i posyp rozmarynem.
Komentarze
Prześlij komentarz