Stek minutowy z winnym sosem śliwkowym i pieczonymi warzywami. Wskazówki jak smażyć stek.


 

Składniki:
(2 porcje)
Mięso:
  • 2 steki z udźca wołowego o grubości 1 cm
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz
  • Rozmaryn
Sos:
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
  • Sól, pieprz i cukier do smaku 
Dodatkowo:
  • Cukinia
  • Papryka
Ważne wskazówki jak usmażyć stek:
  1. Należy wyjąć mięso z lodówki na około godzinę przed smażeniem (mięso musi mieć temperaturę pokojową).
  2. Nie zapomnij o dokładnym umyciu i oczyszczeniu z błon.
  3. Steki nie ucierpią, jeżeli osolimy je przed smażeniem.
  4. Mięso musi być smażone na mocno rozgrzanej patelni.
  5. Jeżeli chcesz obrócić mięso, nie używaj do tego widelca (nie nakłuwaj go). Użyj łopatki albo szczypców.
  6.  Po usmażeniu nie podawaj od razu, połóż na deskę albo talerz, przykryj folią aluminiowa i odczekaj około 5 minut. Stek wtedy pozostanie soczysty i jędrny.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania warzyw, ponieważ będą piec się najdłużej.
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  2. Cukinię pokrój w około 0,5 cm plastry, paprykę w paski.
  3. Warzywa wyłóż na blaszkę, dopraw (np. solą, pieprzem i papryką). Polej olejem i posyp ziarnami słonecznika.
  4. Włóż do piekarnika i piecz około 45 minut.
Sos:
  1. Powidła, ocet, sos sojowy i wodę wymieszaj. 
  2. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. 
Mięso:
  1. Rozgrzej patelnię. Temperatura musi być naprawdę wysoka.
  2. Jeżeli mięso uzyskało już temperaturę pokojową, zacznij  wykrawać nadmiar tłuszczu i błon. 
  3. Następnie wetrzyj w steki niewielką ilością oleju, pieprzu i soli.
  4. Steki włóż na patelnię i smaż po minucie na jedną stronę.
  5. Zdejmij z patelni, połóż na deskę i przykryj folią aluminiową. Po około 4-5 minutach przełóż na talerz, dopraw pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i  posyp rozmarynem.





Komentarze

Popularne posty