Kolorowa misa z sosem musztardowo-miodowym


Składniki:
(1 porcja)
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 jajko
  • 50 g makreli wędzonej 
  • 1/2 pomidora
  • Około 1/4 ogórka
  • Garść czerwonej kapusty
  • Por
  • Kiełki
  • Siemię lniane
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz 
Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Około 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Ugotuj kaszę wedle instrukcji na opakowaniu.
  2. Kapustę poszatkuj, skropl sokiem z cytryny, posól i popieprz.
  3. Pomidora i ogórka pokrój w półksiężyce.
  4. Przygotuj sadzone jajko.
  5. Składniki poukładaj w misie, na wierzch posyp siemię, kiełki i plasterki pora.
Sos:
  1. Miód, musztardę i oliwę wymieszaj ze sobą. 
  2. Dodaj stopniowo sok z cytryny i dopraw. 



Komentarze

Popularne posty