poniedziałek, 9 stycznia 2017

Batoniki bakaliowe

WITAM!
 Dziś coś bardzo pysznego i bardzo słodkiego. Batoniki nie zawierają cukru ani mąki. Idealny zamiennik zwykłych słodyczy :)



Składniki:

1 WARSTWA


  • 4 wafle ryżowe
  • 3 łyżki miodu

2 WARSTWA
 ( wedle uznania)


  • 50 gram rodzynek
  • 50 gram żurawiny
  • 50 gram sezamu
  • 50 gram suszonych moreli
  • 50 gram orzechów ziemnych
  • 20 gram słonecznika
  • 20 gram pestek dyni
  • 1 banan
  • 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
  • 1 WARSTWA
  1. Wafle kruszę na drobne kawałki.
  2. Miód rozpuszczam ( ja zrobiłam to w mikrofalówce )
  3. Do pokruszonych wafli wlewam miód i wszystko mieszam.
  4. Na wąską blaszkę wykładam papier do pieczenia, rozkładam po całości i łyżką ugniatam.
  5. Wkładam do piekarnika na około 20 min i piekę w temperaturze 180 stopniach.
  • 2 WARSTWA
  1. Wszystkie bakalie kroje na małe kawałki i mieszam ze sobą.
  2.  Stopniowo dodaję miód i dalej mieszam.
  3. Banana kroję do masy bakaliowej i mieszam do momentu aż zespoi się z resztą.
  4. Całą masę wykładam na 1 warstwę i łyżką wgniatam. 
  5. Wkładam do piekarnika na około 30 min ( aż się zarumieni ) 180 Stopni.
  6. Odkładam w zimne miejsce do wystygnięcia ( około 2h ).
  7. Kroję na batoniki.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam, owsianymi wypiekami zaraziłam też już dawno mamę - zawsze są u nas w domu! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojj ja też bardzo uwielbiam :) Każdego rodzaju ciastka/ ciasta owsiane, a z bakaliami to już poezja :)

      Usuń
  2. Ale smakowite batoniki, takich jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń