Batoniki bakaliowe
WITAM!
Dziś coś bardzo pysznego i bardzo słodkiego. Batoniki nie zawierają cukru ani mąki. Idealny zamiennik zwykłych słodyczy :)
1 WARSTWA
- 4 wafle ryżowe
- 3 łyżki miodu
2 WARSTWA
( wedle uznania)
- 50 gram rodzynek
- 50 gram żurawiny
- 50 gram sezamu
- 50 gram suszonych moreli
- 50 gram orzechów ziemnych
- 20 gram słonecznika
- 20 gram pestek dyni
- 1 banan
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie:
- 1 WARSTWA
- Wafle kruszę na drobne kawałki.
- Miód rozpuszczam ( ja zrobiłam to w mikrofalówce )
- Do pokruszonych wafli wlewam miód i wszystko mieszam.
- Na wąską blaszkę wykładam papier do pieczenia, rozkładam po całości i łyżką ugniatam.
- Wkładam do piekarnika na około 20 min i piekę w temperaturze 180 stopniach.
- 2 WARSTWA
- Wszystkie bakalie kroje na małe kawałki i mieszam ze sobą.
- Stopniowo dodaję miód i dalej mieszam.
- Banana kroję do masy bakaliowej i mieszam do momentu aż zespoi się z resztą.
- Całą masę wykładam na 1 warstwę i łyżką wgniatam.
- Wkładam do piekarnika na około 30 min ( aż się zarumieni ) 180 Stopni.
- Odkładam w zimne miejsce do wystygnięcia ( około 2h ).
- Kroję na batoniki.
Uwielbiam, owsianymi wypiekami zaraziłam też już dawno mamę - zawsze są u nas w domu! :-)
OdpowiedzUsuńOjj ja też bardzo uwielbiam :) Każdego rodzaju ciastka/ ciasta owsiane, a z bakaliami to już poezja :)
UsuńAle smakowite batoniki, takich jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
Usuń