Pomarańczowy kurczak

Dziś obiad inspirowany jesienią - pyszny, rozgrzewający i kolorowy. Postawiłam na brokuł - jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele witamin i minerałów które pomogą nam przetrwać chłodniejsze dni. Skomponowałam go z pomarańczą - która ma egzotyczny zapach i orzeźwiający smak. Symbol witaminy C - witamina ta odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Więc gdy robi się zimno jem dużo pomarańczy, aby mój organizm lepiej radził sobie z przeziębieniem.  #myAmbition


Składniki:

  • 150 gram piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Ryż
  • Kilka różyczek brokuła
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Pierś kroję w małą kosteczkę. 
  2. Cebulę drobno kroję. Ryż i brokuł gotuję.
  3. Pierś doprawiam, następnie obtaczam w roztrzepanym jajku i mące ziemniaczanej.
  4. Na patelni smażę na małym ogniu pierś z cebulką, około 5 minut z obu stron.
  5. Sok pomarańczowy mieszam z cukrem brązowym, następnie wlewam na patelnię (do piersi). Gotuję około 7 minut.
  6. Podałam z ryżem, brokułem i kawałkami pomarańczy.

                                 
                                   sklepie Dajar na hasło 
         ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Talerz firmy Ambition
Zdrowa jesień na talerzu

Komentarze

Popularne posty