Pomarańczowy kurczak
Dziś obiad inspirowany jesienią - pyszny, rozgrzewający i kolorowy. Postawiłam na brokuł - jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele witamin i minerałów które pomogą nam przetrwać chłodniejsze dni. Skomponowałam go z pomarańczą - która ma egzotyczny zapach i orzeźwiający smak. Symbol witaminy C - witamina ta odgrywa kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Więc gdy robi się zimno jem dużo pomarańczy, aby mój organizm lepiej radził sobie z przeziębieniem. #myAmbition
Składniki:
- 150 gram piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- Ryż
- Kilka różyczek brokuła
- Sól
- Papryka ostra
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś kroję w małą kosteczkę.
- Cebulę drobno kroję. Ryż i brokuł gotuję.
- Pierś doprawiam, następnie obtaczam w roztrzepanym jajku i mące ziemniaczanej.
- Na patelni smażę na małym ogniu pierś z cebulką, około 5 minut z obu stron.
- Sok pomarańczowy mieszam z cukrem brązowym, następnie wlewam na patelnię (do piersi). Gotuję około 7 minut.
- Podałam z ryżem, brokułem i kawałkami pomarańczy.
W sklepie Dajar na hasło
ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10% na produkty Ambition (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
Talerz firmy Ambition
Komentarze
Prześlij komentarz