Bezglutenowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy


Składniki:
(mała tortownica 16 cm)

  • 1 puszka ciecierzycy (240 gram)
  • 30 g kakao
  • 5 łyżek miodu
  • 3 łyżki mąki jaglanej (można dodać inną mąkę bezglutenową: kokosową, kukurydzianą, gryczana, migdałowa, ryżowa itp. Ewentualnie mąka pszenna)
  • 2 jajka M
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
  1. Ciecierzyce dokładnie rozdrobnij. Najlepiej użyj do tego blendera.
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  3. Formę wyłóż papierem i posmaruj olejem.
  4. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 20-25 minut (tak aby ciasto było upieczone od środka i nie było spalone na wierzchu).


Komentarze

Popularne posty