Bezglutenowe ciasto czekoladowe z ciecierzycy
Składniki:
(mała tortownica 16 cm)
- 1 puszka ciecierzycy (240 gram)
- 30 g kakao
- 5 łyżek miodu
- 3 łyżki mąki jaglanej (można dodać inną mąkę bezglutenową: kokosową, kukurydzianą, gryczana, migdałowa, ryżowa itp. Ewentualnie mąka pszenna)
- 2 jajka M
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Ciecierzyce dokładnie rozdrobnij. Najlepiej użyj do tego blendera.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
- Formę wyłóż papierem i posmaruj olejem.
- Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 20-25 minut (tak aby ciasto było upieczone od środka i nie było spalone na wierzchu).
Komentarze
Prześlij komentarz