Kurczak curry
Składniki:
(1 porcja)
- 100 gram piersi kurczaka
- ok. pół szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 gram ugotowanego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, curry, kumin, kolendra mielona i kurkuma
Przygotowanie:
- Pierś oczyść i pokrój w małe fileciki. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Natrzyj czosnkiem i skropl cytrynę. Pozostaw w tej postaci na około 30 minut.
- Oczyść dynię pokrój na małe kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Nastaw ryż.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż kurczaka około 4 minuty na stronę. Wlej mleko kokosowe i dopraw. Zagotuj, następnie włóż upieczoną dynię. Gotuj jeszcze około 2 minut. Zdejmij z ognia, podaj z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz