Kalafiorowa zupa krem

Składniki:
  • 500 g kalafiora
  • 300 g ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Kalafiora oczyść, umyj i podziel na różyczki.
  2. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulą i zeszklij. Dodaj czosnek i ziemniaki, smaż około 5 minut. Wlej bulion, wrzuć różyczki kalafiora, gotuj około 15 minut na małym ogniu.
  3. Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj blenderem na gładki krem. Wymieszaj ze śmietaną i dopraw.



Komentarze

Popularne posty