Kalafiorowa zupa krem
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 3 łyżki oliwy
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w małą kostkę. Kalafiora oczyść, umyj i podziel na różyczki.
- W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulą i zeszklij. Dodaj czosnek i ziemniaki, smaż około 5 minut. Wlej bulion, wrzuć różyczki kalafiora, gotuj około 15 minut na małym ogniu.
- Zdejmij zupę z ognia, zmiksuj blenderem na gładki krem. Wymieszaj ze śmietaną i dopraw.
Komentarze
Prześlij komentarz