Orientalna zupa z batata
Składniki:
(2 porcje)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Papryczka chilli
- 1 większy batat
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 250 ml bulionu vegeta
- Ok 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Ok 1/2 kolendry mielonej
- Sól
- Pieprz
- Miód/ syrop z agawy / cukier - ok 2-3 łyżeczki
- Sok z limonki
Dodatkowo:
- 1/2 batata do upieczenia
- Ser typu włoskiego
- Awokado
- Kolendra
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia połówki batata w cienkie paski, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz ok. 30 minut (aż będą chrupiące).
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Bataty pokrój w kostkę i przygotuj bulion.
W garnczku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wlej bulion, pomidory i bataty. Gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10 minut (bataty muszą być miękkie).
Zupę przelej do misek, ułóż pieczone bataty, ser, awokado i posyp świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz