Orientalna zupa z batata

Składniki:
(2 porcje)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryczka chilli
  • 1 większy batat
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 250 ml bulionu vegeta
  • Ok 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Ok 1/2 kolendry mielonej
  • Sól 
  • Pieprz
  • Miód/ syrop z agawy / cukier - ok 2-3 łyżeczki 
  • Sok z limonki
Dodatkowo:
  • 1/2 batata do upieczenia
  • Ser typu włoskiego
  • Awokado
  • Kolendra
Przygotowanie:
Zacznij od pokrojenia połówki batata w cienkie paski, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz ok. 30 minut (aż będą chrupiące).

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Bataty pokrój w kostkę i przygotuj bulion.
W garnczku rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wlej bulion, pomidory i bataty. Gotuj około 15 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku i gotuj jeszcze około 10 minut (bataty muszą być miękkie).

Zupę przelej do misek, ułóż pieczone bataty, ser, awokado i posyp świeżą kolendrą. 







Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Komentarze

Popularne posty