Indyk słodko-ostry


Składniki:
(2 porcje)
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 250 g brokułów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Garść orzechów ziemnych
  • 2 łyżki syropu z agawy 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Bazylia 
  • Chilli
  • Kurkuma 
Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę pokrój w paski albo zetrzyj na tarce, brokuł porozdzielaj na drobne różyczki.
W większej patelni podsmaż cebule z czosnkiem, gdy się zarumieni dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i papryką słodką. Smaż około 10 minut.
Dodaj marchewkę, brokuł, sos sojowy i dopraw. Przykryj pokrywką i podduś około 20 minut na średnim ogniu. Dodaj orzechy i podaj z ry
żem.



Komentarze

Popularne posty