Risotto z dynią i cukinią
Składniki:
(4 porcje)
- 200 gram ryżu
- 1 cała pierś
- Około 400 gram pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
- 1 mała cukinia
- Około 1 litr bulionu
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła albo oleju
- Ser kozi
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, chilli i przyprawa curry
Przygotowanie:
Fileta z kurczaka, dynię oraz cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w półksiężyce.
Zagotuj bulion.
Podsmaż kurczaka ma maśle przez około 10 minut (użyj do tego dużej patelni albo woka) i przełóż do innego naczynia.
Na tej samej patelni zeszklij cebulkę i dodaj pokrojoną dynię, smaż około 5 minut. Zacznij stopniowo wlewać bulion i wsyp ryż. Dopraw solą, pieprzem, chilli i przyprawą curry.
Przykryj pokrywką i co chwile mieszaj. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodaj pierś, ser kozi. Jeżeli będzie taka potrzeba, dopraw ponownie.
Wyłóż na talerz, posyp serem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz