Placki dyniowo-jabłkowe
Składniki:
(ok. 10 sztuk)
- 250 g puree z dyni
- 1 średniej wielkości jabłko
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- Słodzik
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki. Kawałki dyni ułóż na blaszce i włóż do piekarnika na 30 minut, aż będzie miękka. Piecz w temperaturze 180 stopni. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż do miski i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Pokrój jabłko na drobną kostkę.
Puree z dyni, jajka, mąkę, mleko, olej, słodzik i cynamon dokładnie wymieszaj mikserem. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj jabłko i wymieszaj łyżką.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlewaj niewielkie porcje masy. Smaż około 2 minut na stronę.
Komentarze
Prześlij komentarz