Placki dyniowo-jabłkowe
Składniki:
(ok. 10 sztuk)
- 250 g puree z dyni
 - 1 średniej wielkości jabłko
 - 100 g mąki
 - 2 jajka
 - 50 ml mleka
 - 1 łyżka oleju
 - Słodzik
 - 1/3 łyżeczki cynamonu
 - Olej do smażenia
 
Przygotowanie:
Pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki. Kawałki dyni ułóż na blaszce i włóż do piekarnika na 30 minut, aż będzie miękka. Piecz w temperaturze 180 stopni. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż do miski i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Pokrój jabłko na drobną kostkę.
Puree z dyni, jajka, mąkę, mleko, olej, słodzik i cynamon dokładnie wymieszaj mikserem. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj jabłko i wymieszaj łyżką.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlewaj niewielkie porcje masy. Smaż około 2 minut na stronę.


Komentarze
Prześlij komentarz