Placki dyniowo-jabłkowe

Składniki:
(ok. 10 sztuk)
  • 250 g puree z dyni
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • Słodzik
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • Olej do smażenia
Przygotowanie:

Pokrój dynię na mniejsze kawałki, usuń pestki. Kawałki dyni ułóż na blaszce i włóż do piekarnika na 30 minut, aż będzie miękka. Piecz w temperaturze 180 stopni. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż do miski i zmiksuj blenderem na gładką masę.

Pokrój jabłko na drobną kostkę.

Puree z dyni, jajka, mąkę, mleko, olej, słodzik i cynamon dokładnie wymieszaj mikserem. Gdy uzyskasz gładką masę, dodaj jabłko i wymieszaj łyżką.

Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i wlewaj niewielkie porcje masy. Smaż około 2 minut na stronę.


Komentarze

Popularne posty