Sałatka z dynią i brokułem
Składniki:
- 250 g dyni hokkaido
 - 250 g brokułu
 - 250 g brukselki
 - 100 g kaszy gryczanej
 - Roszponka
 - Sól, pieprz, papryka ostra
 
Sos:
- 4 łyżki oliwy
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - 2 ząbki czosnku
 - Sól i pieprz
 
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę wedle instrukcji na opakowaniu.
Obierz dynię i pokrój w kostkę, brukselki przekrój w pół. Warzywa przełóż na blachę, polej olejem, dopraw i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz przez 30 minut.
Brokuł pokrój na drobne różyczki i ugotuj al dente w gotowanej wodzie.
Dynię, brokuł, brukselki, kaszę gryczaną, roszponkę wymieszaj ze sobą i dopraw.
Sos:
Czosnek pokrój na drobną kosteczkę, wymieszaj z cytryną, oliwą i dopraw.
Sos polej po sałatce i wymieszaj.
Brokuł pokrój na drobne różyczki i ugotuj al dente w gotowanej wodzie.
Dynię, brokuł, brukselki, kaszę gryczaną, roszponkę wymieszaj ze sobą i dopraw.
Sos:
Czosnek pokrój na drobną kosteczkę, wymieszaj z cytryną, oliwą i dopraw.
Sos polej po sałatce i wymieszaj.


Komentarze
Prześlij komentarz