Sałatka z dynią i brokułem
Składniki:
- 250 g dyni hokkaido
- 250 g brokułu
- 250 g brukselki
- 100 g kaszy gryczanej
- Roszponka
- Sól, pieprz, papryka ostra
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę wedle instrukcji na opakowaniu.
Obierz dynię i pokrój w kostkę, brukselki przekrój w pół. Warzywa przełóż na blachę, polej olejem, dopraw i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz przez 30 minut.
Brokuł pokrój na drobne różyczki i ugotuj al dente w gotowanej wodzie.
Dynię, brokuł, brukselki, kaszę gryczaną, roszponkę wymieszaj ze sobą i dopraw.
Sos:
Czosnek pokrój na drobną kosteczkę, wymieszaj z cytryną, oliwą i dopraw.
Sos polej po sałatce i wymieszaj.
Brokuł pokrój na drobne różyczki i ugotuj al dente w gotowanej wodzie.
Dynię, brokuł, brukselki, kaszę gryczaną, roszponkę wymieszaj ze sobą i dopraw.
Sos:
Czosnek pokrój na drobną kosteczkę, wymieszaj z cytryną, oliwą i dopraw.
Sos polej po sałatce i wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz