Sałatka z dynią i brokułem

Składniki:
  • 250 g dyni hokkaido 
  • 250 g brokułu
  • 250 g brukselki 
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • Roszponka
  • Sól, pieprz, papryka ostra
Sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz 
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę wedle instrukcji na opakowaniu.
Obierz dynię i pokrój w kostkę, brukselki przekrój w pół. Warzywa przełóż na blachę, polej olejem, dopraw i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piecz przez 30 minut.
Brokuł pokrój na drobne różyczki i ugotuj al dente w gotowanej wodzie.
Dynię, brokuł, brukselki, kaszę gryczaną, roszponkę wymieszaj ze sobą i dopraw.

Sos:
Czosnek pokrój na drobną kosteczkę, wymieszaj z cytryną, oliwą i dopraw.

Sos polej po sałatce i wymieszaj.


Komentarze

Popularne posty