Tarta z dynią


Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu 
Nadzienie:
  • 300 g upieczonej dyni
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 100 g upieczonej cukinii
  • Sól, pieprz, papryka ostra, koperek
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj formę na tartę o średnicy 24 cm albo 2 mniejsze. Wysmaruj ją masłem.
Przesiej mąkę i wymieszaj z masłem, jajkiem, solą i pieprzem. Wlej łyżkę wody i połącz ze składnikami. Ugniataj, aż powstanie gładka masa.
Przełóż ciasto do formy i podziurkuj widelcem.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Nadzienie:
Dynie i cukinie pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Wyłóż na blachę, skropl olejem i piecz przez 30/40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną i ostudzoną dynię ugnieć widelcem (zostaw około 100 g całych kawałków dyni).
W misce wymieszaj jogurt grecki, jajka, dynię, koperek i dopraw. Tak, aby powstała gładka masa.
Dodaj całe kawałki cukinii i dyni. 
Masę rozlej na ciasto. Jeżeli zostaną Ci kawałki dyni, to połóż na wierch. 
Włóż do piekarnika na nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 30 minut. 




Komentarze

Popularne posty