Tarta z dynią
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
Nadzienie:
- 300 g upieczonej dyni
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 100 g upieczonej cukinii
- Sól, pieprz, papryka ostra, koperek
Przygotowanie:
Ciasto:
Przygotuj formę na tartę o średnicy 24 cm albo 2 mniejsze. Wysmaruj ją masłem.
Przesiej mąkę i wymieszaj z masłem, jajkiem, solą i pieprzem. Wlej łyżkę wody i połącz ze składnikami. Ugniataj, aż powstanie gładka masa.
Przełóż ciasto do formy i podziurkuj widelcem.
Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nadzienie:
Dynie i cukinie pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Wyłóż na blachę, skropl olejem i piecz przez 30/40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną i ostudzoną dynię ugnieć widelcem (zostaw około 100 g całych kawałków dyni).
W misce wymieszaj jogurt grecki, jajka, dynię, koperek i dopraw. Tak, aby powstała gładka masa.
Dodaj całe kawałki cukinii i dyni.
Masę rozlej na ciasto. Jeżeli zostaną Ci kawałki dyni, to połóż na wierch.
Włóż do piekarnika na nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz