Shakshuka z cukinią 300kcal
Składniki 1 porcja:
- 2 jajka
- 1 puszka pomidorów 240 g
- 1/2 cukinii ok. 100 g
- Fasola biała 2 łyżki 40 g
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, kmin rzymski mielony, papryka ostra, papryka wędzona i bazylia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż na średnim ogniu około 5 minut, aż cebula się zarumieni.
Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną cukinię, dopraw i wymieszaj.
Zmniejsz ogień i podgrzej około 10 minut.
Dołóż fasolę, wymieszaj i zrób zagłębienia w sosie na jajka.
Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną cukinię, dopraw i wymieszaj.
Zmniejsz ogień i podgrzej około 10 minut.
Dołóż fasolę, wymieszaj i zrób zagłębienia w sosie na jajka.
Wbij jajka. Przykryj pokrywką, podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż białko się zetnie.
Sposób podania:Shakshuke podaj na gorąco, posypaną świeżą kolendrą, bazylią albo natką pietruszki z dodatkiem chleba.
Makroskładniki:
300 kcal
21 g Białka
11,2 g Tłuszczu
27,7 g Węglowodanów
Komentarze
Prześlij komentarz