niedziela, 19 lutego 2017

Bananowe babeczki Lusette

Przepyszne czekoladowe babeczki nadziewane bananem, batonikiem Lusette i bitą śmietaną.
💙💛💜




Składniki:
( masa na babeczki )
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Wypełnienie:
  • 400 ml śmietany 30 albo 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 batonik lusette
Przygotowanie :
Masa na babeczki:

  1. Suche składniki ( Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao ) mieszam ze sobą w jednym naczyniu.
  2. Mokre ( jajko, mleko i olej ) mieszam w innym naczyniu.
  3. Całość łącze ze sobą i miksuje na gładką masę.
  4. Masę przelewam do foremek.
  5. Muffinki wkładam do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piekę przez 30-40 minut.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika, odstawiam babeczki do wystygnięcia.
  7. Gdy babeczki są chłodne, łyżeczką robię dziurkę i wyjmuje środek, na górnej części babeczki ( tak żeby zmieściło się tam nadzienie )
Nadzienie:
  1. Banana kroję i drobną kosteczkę i polewam kilkoma kroplami cytryny.
  2. Batonika kroję w paski.
  3. Do muffinek wkładam banana i w środek paseczek batonika.
  4. Śmietankę ubijam na sztywną, między czasie dodaję cukier puder.
  5. Na muffinki kładę bitą śmietanę, pozostawiając na widoku kawałek batonika.


Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz