Tarta z chałwą, sezamem, batonikiem Lusette i bitą śmietaną

Witam :)
Coś dla odmiany, krucha i rozpływająca się w ustach tarta. 


Składniki:
1 warstwa
Ciasto:


  • 1/2 szklanki mąki
  • 45 gram margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 warstwa
Masa sezamowa:
  • 15 gram margaryny
  • Troszkę mniej niż pół szklanki sezamu 
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miodu
3 warstwa
  • 50 gram chałwy
  • 1 łyżka miodu
4 warstwa:
5 warstwa:
  • 100 gram śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie :

1 WARSTWA i 2 WARSTWA
  1. Mąkę, margarynę, żółtko, jogurt, proszek do pieczenia i cukier mieszam ze sobą i ugniatam.
  2. Ciasto rozwałkowuję na wielkość blaszki. 
  3. Na patelni rozpuszczam margarynę, dodaję cukier, miód i sezam.
  4. Zostawiam na patelni około 5 min, na małym ogniu, co jakiś czas mieszam.
  5. Na blaszkę z surowym ciastem wlewam masę sezamową.
  6. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, na około 20 min ( aż ciasto będzie się rumienić )
  7. Upieczone ciasto odkładam do wystygnięcia.
3 WARSTWA
  1. Chałwę rozgniatam, dodaję miód i rozpuszczam ( w mikrofalówce albo na małym ogniu)
  2. Całość wylewam na masę sezamową.
4 WARSTWA
  1. Batonik Lusette kroję na malutkie kawałeczki i rozkładam po całym cieście.
5 WARSTWA
  1. Ubijam śmietankę na sztywno i dodaję cukier puder.
  2. Śmietankę układam na  ciasto.
Gotowe ciasto odkładam do lodówki :)






Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Komentarze

Popularne posty